Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

MEDI NEWS - Τεύχος 3 - Ιούνιος 2012

Αρχική / Δημοσιεύσεις
Δημοσιεύσεις

MEDI NEWS - Τεύχος 3 - Ιούνιος 2012

ή διάβάστε το σε μορφή .htm

 Γράφει ο Δημήτρης Κολέσκας,
Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Συνεργάτης Αθηναϊκής Mediclinic
 
Το καλοκαίρι έφτασε και για πολλές γυναίκες θα φέρει πιο συχνά, ευτυχώς ήπια, γυναικολογικά προβλήματα. Οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του κατώτερου ουρο-γεννητικού συστήματος, όπως είναι οι κολπίτιδες, οι αιδιοίτιδες και οι κυστίτιδες (ουρολοιμώξεις). Οι μολύνσεις αυτές είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά επικίνδυνες για τη γενικότερη υγεία της γυναίκας και στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται εύκολα και αποτελεσματικά!

Ποιες είναι οι συνηθισμένες γυναικολογικές μολύνσεις του καλοκαιριού;
  • Ο κόλπος και το αιδοίο είναι περιοχές του σώματος της γυναίκας στις οποίες υπάρχει, χωρίς να προκαλεί φλεγμονή, μια ποικιλία μικροοργανισμών οι οποίοι αποτελούν τη «φυσιολογική χλωρίδα». Αυτοί οι μικροοργανισμοί συμβιώνουν με τη διατήρηση του pH του κόλπου σε μια σταθερή ισορροπία και ο ρόλος τους είναι να εμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών που μολύνουν  το αιδοίο και τον κόλπο. Η γυναικεία ουρήθρα, εκβάλλοντας στο εξωτερικό τμήμα του κόλπου, επηρεάζεται από διαταραχές που συμβαίνουν εκεί, με συνέπεια την εμφάνιση κυστίτιδας.
  • Συχνοί μικροοργανισμοί που βρίσκουν την ευκαιρία να προκαλέσουν μόλυνση όταν οι συνθήκες στην περιοχή δεν είναι σταθερές είναι: μύκητες - προκαλούν μυκητιασική αιδοιο-κολπίτιδα με κνησμό και τσούξιμο, τριχομονάδες - σεξουαλικώς μεταδιδόμενες, αιμόφιλος του κόλπου (Gardnerella vaginalis) - προκαλεί  δυσάρεστης οσμής και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, κολοβακτηρίδιο (e. Coli), εντερόκοκκος, στρεπτόκοκκος - προκαλούν συχνά ουρολοίμωξη.

Υπάρχει θεραπεία;
  • Η κάθε μόλυνση, κολπίτιδα ή ουρολοίμωξη, έχει και κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι σε μορφή αντιβιοτικού/αντιμυκητιασικού  από το στόμα ή σε μορφή κολπικής κρέμας/υπόθετου ή συνδυασμός των δύο.  Καλό είναι πριν την οποιαδήποτε έναρξη θεραπείας να γίνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού ή ούρων, αναλόγως του προβλήματος, όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, οπότε σε συνεννόηση η γυναίκα με το γιατρό της ξεκινά μία θεραπεία βασισμένη στο ιστορικό και τα συμπτώματα που περιγράφει. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας ακόμη κι αν δε μπορείτε να τον δείτε, πριν αρχίσετε κάποια θεραπεία που θεωρείτε ότι σας βοήθησε στο παρελθόν.

Τι πρέπει να προσέχουμε;
  • Αλλάζετε καθημερινά εσώρουχα, αφού πρώτα τα σιδερώσετε και προτιμάτε τα βαμβακερά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν προκαλούν ερεθισμούς.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή πετσέτες.
  • Κρατήστε ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό  και προσέξτε ώστε να αποφευχθεί η  μεταφορά μικροβίων  από την περιπρωκτική στην γενετική περιοχή. Αδειάστε   την κύστη σας πριν και μετά κάθε επαφή.
  • Πλύσεις στο εσωτερικό του κόλπου με αντισηπτικά δεν θα πρέπει να γίνονται, παρά μόνο μετά από σχετική οδηγία του γυναικολόγου, καθώς διαταράσσουν την φυσιολογική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.
  • Αν μετά την λήψη κάποιων φαρμάκων (ιδιαίτερα αντιβιοτικών) παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα στην περιοχή του κόλπου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε.

Ειδικά τώρα για το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα:
  • Αφού βγείτε από το νερό, να μην παραμείνετε για πολύ ώρα με το βρεγμένο  μαγιό. Η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων μετά το μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα.
  • Στις μέρες της περιόδου θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σχολαστικός ο καθαρισμός και να συνδυάζεται με συχνή αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν. Καλό είναι να αποφεύγεται το κολύμπι τις ημέρες της έντονης ροής.
  • Στην παραλία και την πισίνα να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή την ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο ή τα πλακάκια

 
Πηγή: Medinews, τεύχος 03, Ιούνιος 2012


Εγγραφείτε στο Newsletter μας