Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Η εγκυμοσύνη σου με μια γρήγορη ματιά

Αρχική / ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ / Η εγκυμοσύνη σου με μια γρήγορη ματιά

Η εγκυμοσύνη σου με μια γρήγορη ματιά

Το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό! Τι θα πρέπει να περιμένω;

  • Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας και ορίστε μία πρώτη συνάντηση.
  • Εάν δεν παίρνετε ήδη, ξεκινήστε να παίρνετε Φυλλικό οξύ (Filicine) καθημερινά και ακολουθείστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Εάν καπνίζετε ή καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή καφέ, σκεφτείτε σοβαρά να τα ελαττώσετε σημαντικά, αν όχι να τα διακόψετε.
Κάποιες γυναίκες έχουν αρχίσει ήδη σε αυτό το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης να παρουσιάζουν ναυτία ή και να κάνουν συνεχείς εμέτους και να αισθάνονται μια συνεχή κόπωση. Σε αυτή την περίοδο θα κάνετε και την πρώτη σας επίσκεψη στο γυναικολόγο και θα γίνει το πρώτο υπερηχογράφημα, θα οργανώσετε μαζί του τις εξετάσεις αίματος και ούρων και θα σας ενημερώσει για το πλάνο παρακολούθησης της εγκυμοσύνης που θα ακολουθήσετε.
Γίνεται επανάληψη του υπερηχογραφήματος για επιβεβαίωση της καρδιακής λειτουργιάς του εμβρύου και οργανώνεται το εξειδικευμένο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας καθώς και οι εξετάσεις αίματος PAPP-a και β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG). Το έμβρυο πλέον έχει σχηματιστεί με όλα του τα όργανα και κάνει κινήσεις οι οποίες όμως δεν γίνονται ακόμη αντιληπτές από εσάς.
Το στήθος σας αυξάνει σε μέγεθος, οπότε χρειάζεται προσοχή ώστε να φοράτε το σωστό μέγεθος στηθόδεσμου. Ήδη θα ξεκινήσετε να αισθάνεστε καλύτερα με την όρεξη σας και θα νιώθετε αισθητά λιγότερο το αίσθημα ναυτίας και την τάση για έμετο. Στο τέλος αυτής της περιόδου ίσως αρχίσει να γίνεται εμφανής η κοιλιά της εγκυμοσύνης!
Αρχίζετε να νιώθετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού! Η κοιλιά σας μεγαλώνει γρηγορότερα και ίσως νιώσετε και μια ευεξία που έρχεται να αντικαταστήσει το αίσθημα κόπωσης που προηγήθηκε στην εγκυμοσύνη. Ακλουθείτε τη σωστή διατροφή και πραγματοποιείτε ασκήσεις και βάδισμα που ενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Ίσως χρειαστείτε συμπλήρωμα σιδήρου, εφόσον βρεθείτε αναιμική στη γενική αίματος. Κάνετε συζήτηση με το γυναικολόγο σας σχετικά με το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου. Το μωράκι μεγαλώνει πλέον με γοργούς ρυθμούς κι έχει ευδιάκριτο πρόσωπο, ενώ αναπτύσσει μαλλιά, βλεφαρίδες και φρύδια!
Πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα 2ου επιπέδου, όπου όλα τα όργανα του εμβρύου ελέγχονται λεπτομερώς. Η μήτρα σας μεγαλώνει πάνω απ’το επίπεδο του ομφαλού και πλέον φαίνεστε…έγκυος! Ίσως σε αυτή τη φάση να έχετε αυξημένη όρεξη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση. Μπορείτε να αρχίσετε να σκέπτεστε μαθήματα με τη μαία, οπού τα θέματα περιλαμβάνουν: υγεία και άσκηση στην εγκυμοσύνη, τι συμβαίνει στον τοκετό και τη γέννα, μέθοδοι έλεγχου του πόνου του τοκετού, θηλασμός. Το μωρό κινείται ζωηρά, κάτι που γίνεται ευχαρίστα αντιληπτό και από τους δυο γονείς!
Το μωράκι κινείται συνεχώς κι ανταποκρίνεται στο άγγιγμά σας και τους ήχους. Από τώρα και στο εξής ο γυναικολόγος μετρά το μέγεθός του συστηματικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι η ανάπτυξή του ακoλουθεί φυσιολογικό ρυθμό. Ίσως αρχίσετε να αισθάνεστε κόπωση, γι΄αυτό τον λόγο φοράτε αναπαυτικά παπούτσια και ξαπλώστε με τα ποδιά ψηλά όταν ξεκουράζεστε. Αν έχετε ήδη παιδιά, είναι καλό να τους μιλήσετε για το μωρό που έρχεται. Αρχίστε να σκέφτεστε τι μπορεί να χρειαστεί το μωρό αφού γεννηθεί..
Αρχίζετε και σκέπτεστε τον τοκετό, ενώ η μήτρα μεγαλώνει και γεμίζει όλη σχεδόν την κοιλιά. Η μαία ή ο γυναικολόγος σας δίνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα του τοκετού, τι να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε τον πόνο. Ίσως να θέλετε – αν δεν το έχετε ήδη κάνει – να επισκεφτείτε το μέρος που θα γεννήσετε. Ετοιμάζετε την τσάντα σας σε περίπτωση που ο τοκετός ξεκινήσει ξαφνικά. Μπορεί να νιώσετε τη μήτρα σας να σκληραίνει μερικές φορές με ή χωρίς την αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετά όποτε βρίσκετε ευκαιρία!
Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για τον πιθανό τοκετό (διεύθυνση και τηλέφωνα του μαιευτηρίου σε πρώτη ζήτηση και έτοιμη βαλίτσα!). Ο γυναικολόγος ελέγχει ότι το μωρό βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω. Ξεκινάτε τις συζητήσεις με τη μαία για τη φροντίδα του νεογέννητου και τον θηλασμό. Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι συνήθεις σε αυτή τη φάση..
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε τοκετό σε αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και 41 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού κι εφόσον έχετε οποιαδήποτε ανησυχία να επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας..
Εφόσον ο τοκετός δεν εμφανίζεται αυτόματα, θα συζητήσετε με το γυναικολόγο σας τις επιλογές σας για τη γέννηση του μωρού σε αυτό το χρονικό σημείο. Ο γυναικολόγος πραγματοποιεί κολπική εξέταση κατά την οποία εκτιμάται ο τράχηλος καθώς και το ύψος της θέσης του εμβρυικού κεφαλιού και κατόπιν συζητάτε μαζί του τη διαδικασία της πρόκλησης τοκετού.

Το μωράκι σας θα πρέπει να γεννηθεί μέχρι τη 41η εβδομάδα κι αυτό καθορίζει τις επιλογές μας σε αυτό το σημείο.

Για να υπολογίσετε πόσων εβδομάδων έγκυος είστε, αρχίστε να μετράτε από την πρώτη ήμερα της τελευταίας περιόδου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας