Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763

Κονδυλώματα

Αρχική / Κονδυλώματα

Κονδυλώματα

Τι είναι τα οξυτενή γεννητικά κονδυλώματα;

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μικρές – συνήθως στο χρώμα του δέρματος, ροζ ή καφέ – δερματικές προσεκβολές που εμφανίζονται στο αιδοίο και το δέρμα πέριξ του, τον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό. Ο ιός που τα προκαλεί ονομάζεται ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων – human papilloma virus (HPV) . Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής – δερματικής επαφής. 

Είναι επικίνδυνες οι βλάβες από HPV; 

Υπάρχουν περί τους 180 τύπους HPV. Οι τύποι HPV που προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα δεν είναι συνήθως επικίνδυνοι για να εξελιχθούν σε καρκίνο ή προκαρκινικές βλάβες. Κάποιοι τύποι HPV παρόλα αυτά προκαλούν καρκίνο και προκαρκινικές καταστάσεις στον τράχηλο της μήτρας, το πέος ή τον πρωκτό.

Προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα φαγούρα ή πόνο;

Συνήθως όχι. Οι περισσότερες γυναίκες - και άνδρες - με οξυτενή κονδυλώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, παρά μόνο ότι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των ίδιων των κονδυλωμάτων. Παρόλα αυτά σπανίως μπορεί να παρατηρηθεί φαγούρα, κάψιμο, τσούξιμο ή ευαισθησία στην περιοχή.  

Υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ για τα κονδυλώματα;

Δεν υπάρχει ειδικό τεστ για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων. Συνήθως ο γυναικολόγος είναι σε θέση να κάνει διάγνωση μόνο με την κλινική εξέταση ή εφόσον κριθεί απαραίτητο θα γίνει αιδοιοσκόπηση . Εφόσον δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα, μπορεί να ληφθούν βιοψίες για την ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης, συνήθως όμως αυτό δεν είναι αναγκαίο.  

Πώς θεραπεύονται τα γεννητικά κονδυλώματα;

Υπάρχουν φάρμακα (gel ή αλοιφές) που καταστρέφουν τα κονδυλώματα με επάλειψη πάνω στις βλάβες. Στις περιπτώσεις που η χρήση φαρμάκων δεν είναι αποτελεσματική ή όταν υπάρχει ένα μεγάλο κονδύλωμα ή όταν υπάρχει εκτεταμένη βλάβη με πολλαπλά κονδυλώματα, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει την επιλογή της αφαίρεσής τους. Η ίδια επιλογή θα πρέπει να ακολουθηθεί εφόσον το κονδύλωμα είναι ύποπτο για κακοήθεια. 

Μέθοδοι αφαίρεσης κονδυλωμάτων αποτελούν:

  • Κρυοπηξία, κατά την οποία χρησιμοποιείται κρύο αέριο για να παγώσει τα κονδυλώματα τα οποία στη συνέχεια πέφτουν. Δε χρειάζεται αναισθησία.
  • Ηλεκτροκαυτηριασμός, κατά τον οποίο χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει τα κονδυλώματα. Χρειάζεται τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Χειρουργική αφαίρεση, κατά την οποία τα κονδυλώματα αφαιρούνται με νυστέρι. Χρειάζεται τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Αφαίρεση με Laser, κατά την οποία τα κονδυλώματα καταστρέφονται με χρήση Laser. Χρειάζεται τοπική ή γενική αναισθησία. 

Μπορώ να πάρω θεραπεία για τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη;

Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει αν υπάρχει εγκυμοσύνη πριν εφαρμόσει θεραπεία για τα κονδυλώματα. Κάποιες θεραπείες είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ κάποιες άλλες δεν είναι. 

Μετά την θεραπεία;

Θα χρειαστεί περιοδικός – συνήθως ανά εξάμηνο – επανέλεγχος μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Συνήθως όμως εφόσον τα κονδυλώματα πρόκειται να υποτροπιάσουν, αυτό θα συμβεί στους πρώτους μήνες μετά τη θεραπεία.   
Ακόμη κι αν δεν εντοπίζονται εμφανή κονδυλώματα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ιός HPV μπορεί να υπάρχει ακόμη στα γεννητικά σας όργανα. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδυλώματα μπορεί να υποτροπιάσουν σε οποιαδήποτε φάση μετέπειτα, οπότε και μπορεί να τα μεταδώσετε στον σύντροφο. 

Υπάρχει πρόληψη για τα κονδυλώματα;
Πρόληψη - θεραπεία

Υπάρχει προληπτικός εμβολιασμός κατά των οξυτενών κονδυλωμάτων. Το GARDASIL 9 είναι το πιο σύγχρονο εμβόλιο που προλαμβάνει καρκίνους της πρωκτογεννητικής περιοχής και γεννητικά κονδυλώματα που σχετίζονται με τους 9 παρακάτω τύπους HPV: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Οι τύποι 6 και 11 του ιού προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ οι υπόλοιποι τύποι προκαλούν καρκίνο και προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο είναι προληπτικό , δεν είναι θεραπευτικό και πρέπει να χορηγηθεί πριν από την έκθεση στον ιό για να είναι μέγιστα αποτελεσματικό, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας . Το εμβόλιο είναι ευρέως διαδεδομένο, έχει εγκριθεί για κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 9 ετών. Από 9 έως 14 ετών χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση σε σχήμα 2 δόσεων ενώ μετά τα 14 έτη η χορήγηση γίνεται σε 3 δόσεις: 0 – 2 – 6 μήνες.  
 
Πρόληψη κατά των κονδυλωμάτων γίνεται με τη σωστή σεξουαλική συμπεριφορά: αποφυγή επαφής με σύντροφο που φέρει γνωστά ενεργά κονδυλώματα, συστηματική χρήση προφυλακτικού, αποφυγή συχνής εναλλαγής συντρόφων, ιδιαίτερα χωρίς χρήση προφυλακτικού. Το προφυλακτικό προστατεύει εν μέρει στη μετάδοση του ιού, όμως ο ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημεία του δέρματος που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας