Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο 211 1844 763
Διατροφή και Γονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι ένα σύγχρονο αυξανόμενο πρόβλημα στον  πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, κυρίως λόγω της αναβολής τεκνοποίησης. Το πρόβλημα ενισχύεται από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ και η μη ισορροπημένη διατροφή.

Η γονιμότητα επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, επομένως υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής σαφώς αυξάνουμε τις πιθανότητες διατήρησης ή ενίσχυσης της γονιμότητας.

Τα συχνά και μικρά γεύματα που περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες αποτελούν τον βασικό κανόνα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Είναι γνωστό πως οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται σε γυναίκες που είναι είτε πολύ αδύνατες είτε χαρακτηρίζονται από επιπλέον βάρος, καθώς επηρεάζεται η λειτουργία των ορμονών, παρεμποδίζοντας έτσι την ωορρηξία.

Επίσης από μελέτες προκύπτει πως υπέρβαροι άνδρες μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία του σπέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει πως η λήψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών τόσο από τις γυναίκες όσο και από τους άνδρες μπορεί να βελτιώσει γενικότερα την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και ειδικότερα να υποστηρίξει την αναπαραγωγική τους λειτουργία αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

 

Η διατροφικά μη ισορροπημένη δίαιτα που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, έχει συσχετιστεί με δυσμενή αποτελέσματα γονιμότητας. Ειδικά οι βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ (σε προσπάθεια τεκνοποίησης δίνουμε συμπλήρωμα διατροφής), η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12 είναι πολύ σημαντικές .

Λέγεται συχνά ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Φαίνεται όμως ότι σημαντικό είναι και το τι έφαγε η μητέρα μας. Μια έρευνα επισημαίνει ότι η διατροφή μιας γυναίκας πριν μείνει έγκυος, επηρεάζει τα γονίδια του μελλοντικού παιδιού της. Επιπλέον, η δίαιτα πριν από τη σύλληψη μπορεί να έχει δια βίου αντίκτυπο στην υγεία του αγέννητου παιδιού.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να γίνουν οι βιοχημικές αντιδράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου περιλαμβάνουν βιταμίνες Β2, Β6 και Β12, καθώς και χολίνη και μεθειονίνη και φολικό οξύ.

  • Φυλλικό οξύ: μπορεί να παίξει ρόλο στη σύλληψη ενώ είναι απαραίτητο κατά τις πρώτες εβδομάδες κύησης για την φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.
  • Βιταμίνη Β12 : έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη καλή λειτουργία των ωοθηκών.
  • Βιταμίνη Β 6 : βοηθά στη σωστή λειτουργία του γενετικού υλικού - DNA
  • Βιταμίνη C : μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό της τραχηλικής βλέννης και να βοηθήσει ως εκ τούτου το σπερματοζωάριο να επιβιώσει και να μεταφερθεί στο ωάριο προκειμένου να το γονιμοποιήσει. Δρα αντιοξειδωτικά στο γεννητικό υλικό.
  • Βιταμίνες και Μέταλλα (σίδηρος κ.α.): τονώνουν γενικώς τον οργανισμό, βελτιώνοντας την κατάσταση της υγείας, ενισχύοντας το μεταβολισμό και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα : βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ορμονών
  • Ω3 λιπαρά οξέα: βελτιώνουν τη λειτουργία των ορμονών, βελτιώνουν την τραχηλική βλέννη και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στα έσω γεννητικά όργανα

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα βιολογικής σόγιας σε καθημερινή βάση στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα από την αρχή του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξή του θετικού αποτελέσματος.

Η σόγια ψεκάζεται σε μεγάλο βαθμό με φυτοφάρμακα και συχνά είναι γενετικά τροποποιημένη οπότε τα βιολογικά προϊόντα είναι απαραίτητα.

Όπως για παράδειγμα ,

·         Βιολογικό γάλα σόγιας

·         Μια μικρή μερίδα edamame

·         Κιμάς σόγιας

·         Τόφου

 

Για τους  άνδρες δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση σόγιας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η λήψη των εξής θρεπτικών συστατικών :

  • Ψευδάργυρος : είναι απαραίτητος για τη παραγωγή καλής ποσότητας και ποιότητας σπέρματος ενώ η έλλειψη μπορεί να συμβάλει στην ανδρική υπογονιμότητα. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες, το τσάι μειώνουν τα επίπεδα του υπάρχοντος ψευδαργύρου στο σώμα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψή του.
  • Αντιοξειδωτικά : προστατεύουν το σπέρμα από τις τοξικές ουσίες που παράγονται στο σώμα και μπορούν να το βλάψουν. Σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνες C και E , το σελήνιο, το συνένζυμο Q10 κ.α. Το σελήνιο για παράδειγμα έχει βρεθεί πως μπορεί να βοηθήσει στην κινητικότητα του σπέρματος. Αξίζει να σημειωθεί πως διάφορα εκχυλίσματα, όπως το εκχύλισμα φλοιού πεύκου, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά .
  • L-Αργινίνη και L-Kαρνιτίνη: είναι αμινοξέα που υποστηρίζουν το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ενισχύουν τη παραγωγή σπέρματος, βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, ενώ συμβάλουν στην ικανότητά του να φτάσει στο ωάριο.

Συμβουλευτείτε τον ειδικό ιατρό γονιμότητας πριν τη λήψη οποιουδήποτε σκευάσματος για τη σωστή και αποτελεσματική δοσολογία.

      

ΓΛΥΚΟΖΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πολλά ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, κούραση, έλλειψη ενέργειας, ευερεθιστότητα, λαχτάρα για γλυκά πράγματα. Μπορεί επίσης να επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα ωαρίων και σπέρματος. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και οι επεξεργασμένοι, υδατάνθρακες αφομοιώνονται πολύ γρήγορα προκαλώντας ταχεία αύξηση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και το αίσθημα της κούρασης και της ευερεθιστότητας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Διεγερτικά όπως ο καφές, το τσάι και το αλκοόλ έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες επίσης δεν περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και θα σας κάνουν να αυξήσετε το  βάρος σας και το υπερβολικό βάρος επιδεινώνει τις ορμονικές ανισορροπίες. Αυτό έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

·         Τρώτε τακτικά, μην παραλείπετε ποτέ γεύματα. 

·          Μην τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων. 

·          Προσπαθήστε να τρώτε πάντα λίγο πρωινό. 

·      Πάντα να αναμιγνύετε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μαζί σε ένα γεύμα καθώς αυτό καθυστερεί τη πεπτική διαδικασία και δίνει μια σταδιακή αργή απελευθέρωση γλυκόζης στη ροή του αίματος. Θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια θα έχετε περισσότερη ενέργεια.

·         Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες – ζαχαρωτά, κέικ, μπισκότα και γλυκά, χυμούς, αναψυκτικά, καφές με ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και ζυμαρικά.

·         Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ωμά σε σαλάτες ή στον ατμό, σνακ με φρέσκα φρούτα, αντί για χυμούς φρούτων. 

·        Προσθέστε  ακόρεστα λιπαρά στα γεύματά σας – αβοκάντο, ελιές, αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσποροι, κουκουνάρι και βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης. Τα λαχανικά και οι σαλάτες είναι νόστιμα  με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μαύρο πιπέρι και μια χούφτα φρέσκα μυρωδικά και σπόρους. 

·          Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά περιέχουν σάκχαρα και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία δεν έχουν θρεπτικά συστατικά.

·         Τρώτε μπιζέλια και φασόλια, ρεβίθια και φακές, καθώς είναι από μόνα τους έτοιμο μείγμα πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.

·         Ωστόσο, εάν υπάρχει μεγάλη περίοδος μεταξύ του μεσημεριανού γεύματος και του βραδινού σας, τότε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες αργά το απόγευμα είναι μια καλή ιδέα. Αυτό θα σας κρατήσει και θα σας σταματήσει από το να τρώτε ενα τεράστιο γεύμα το βράδυ. Ξηροί καρποί - ιδιαίτερα αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, καρύδια macadamia, καρύδια και σκέτα κάσιους, ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος και  μπισκότα βρώμης με φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, χούμους ή τυρί κότατζ.

·          Προσπαθήστε να μην φάτε το βραδινό σας γεύμα πολύ αργά.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας